Geen cashflowproblemen meer na één strategische zet van het schoonheidsinstituut

Een schoonheidsinstituut uit Limburg groeide de laatste 10 jaar uit tot een gevestigde waarde in de sector. Maar bij elke groeifase waren de cashflowproblemen nooit ver weg. Ze liet haar bedrijf groeien, maar de winst volgde niet echt. Het leek eerder alsof ze gewoon een groter bedrijf had met hogere inkomsten, maar ook met hogere kosten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

De situatie vooraf

De zaakvoerster van het schoonheidsinstituut wist het eigenlijk al langer: “we spenderen enorm veel tijd aan activiteiten die ons onvoldoende winst opleveren”. Ze vulde aan met “En toch blijven we ze doen, omdat ik het niet durf los te laten”.

Wanneer je als ondernemer weet wat je wél en geen winst oplevert, dan moet je dat meteen ook serieus nemen. Je leidt je bedrijf niet enkel vanuit liefdadigheid. Je hebt namelijk lonen te betalen, stabiliteit te creëren voor jezelf en je medewerkers. Dat gaat nu eenmaal niet als je het water je altijd aan de lippen staat.

Het probleem

Deze zaakvoerster gaf toe dat ze te lang gewacht had met haar strategische beslissingen. Ze heeft 5 jaar lang het probleem duidelijk waargenomen en besloten om er niets mee te doen. Waarom? Ze keek vooral rond naar wat haar concurrenten deden. Ze durfde met andere woorden niet zomaar afwijken van wat “normaal” is in de sector. En dat… ging ten koste van haarzelf terwijl ze bijna richting burn-out ging.

Daarnaast haalde ze in die 5 jaar allerlei excuses boven:

·        Binnen 1 jaar verhuizen we naar het nieuwe pand, kunnen we niet wachten tot dan?

·        Ik werk hier maar in een normale gemeente, en niet in een grote stad waar je veel meer niche kan gaan.

·        Zouden we onze huisstijl niet moeten wijzigen als we die strategische stap zetten?

Zo ging het nog een tijdje door. De tijd vloog voorbij, terwijl de financiële druk elke maand opnieuw voelbaar was.

De werkwijze

We gingen daarom samen de strategische beslissing sterk onderbouwen. Dat deden we als volgt:

  1. Eerst brachten we de verschillende pistes in kaart: wat als we bepaalde diensten stopzetten voor iedereen, wat als we dat enkel doen voor nieuwe klanten, wat als we een freelancer in-house nemen die de activiteit voor ons doet, etc.

  2. In elke piste simuleerden we op financieel vlak hoe het worst case scenario eruitzag, maar ook het realistische scenario en het best case scenario.

  3. We kozen één piste

  4. We bepaalden de nodige acties die kwamen kijken bij die nieuwe piste, zodat het voor iedereen helder was wat er diende te gebeuren.

De oplossing

Eens de strategische keuze gemaakt was en de acties bepaald waren, kozen we er bewust voor om de overgangsperiode kort te houden. We werkten met een strakke planning om op een intensief tempo de nodige acties te doorlopen, zodat de “pijn” van de plakker die je eraf trekt ook niet blijft duren.

Voor de bestaande klanten stelden we een duidelijk communicatieplan op, zodat ze helderheid hadden over hoe de overgangsperiode er voor hen zou uitzien. Vielen er klanten weg? Ja, maar dit was minder dan 8% van het totale klantenbestand. Hierop waren we voorzien. Trouwens, de nieuwe klanten zouden meteen in hun nieuwe werkwijze starten. Dus die 8% werd al snel opgevangen.

Na de nieuwe piste in werking te zien, vroeg de zaakvoerster zich al snel af “Waarom hebben we hier zo lang mee gewacht?”. Maandelijks kwam er extra financiële buffer op de rekening te staan, iets waar ze voorheen nooit van kon dromen.

Jouw eerstvolgende stap

Wil je net als dit schoonheidsinstituut eindelijk jouw strategische beslissingen nemen en daar 100% voor gaan? Schrijf je in op de komende Expert Class, zo ontdek je “9 verschillende strategieën om in jouw sector te overwegen” .

Wil je liever een persoonlijk gesprek met Robin van STREVER? Neem contact op en plan jouw gratis adviesgesprek.

Volgende
Volgende

Ontdek 5 gevolgen van een strategische beslissing die je uitstelt