De verborgen voordelen van onderbouwde prijzen
Je prijsstrategieën als basis voor bedrijfssucces
Je prijzen moeten niet enkel je kosten dekken. Ze moeten ook ruimte geven voor investeringen en duurzame groei. Je prijzen goed onderbouwen is daarvoor een must. In dit artikel leer je niet alleen hoe je je prijzen onderbouwt maar ook welke voordelen een goed uitgedachte prijsstrategie heeft op de korte en lange termijn. Naast de nodige theorie deelt Robin Cuypers ook 2 concrete voorbeelden uit de praktijk.
Vraag, aanbod en prijszetting
Wanneer je het vijfstappenplan voor een correcte prijszetting van STREVER leert kennen, verdiep je je in de concepten van vraag en aanbod. Alles begint namelijk met een grondig begrip van de markt, je klant en je concurrenten.
Welke trends onderscheid je in je sector?
Waarnaar zijn je klanten op zoek?
Hoe onderscheid je je van je concurrenten?
Het zijn enkele vragen waarop je het antwoord moet kennen voor je je prijsstrategie op punt zet. Hiervoor doe je marktonderzoek en analyseer je je klantprofielen. Zo krijg je inzicht in wat er al op de markt is, wat klanten nodig hebben en hoeveel ze voor een oplossing willen betalen.
Behalve het onderscheidend vermogen van je aanbod, duik je ook dieper in de inhoud ervan. Is het duidelijk afgebakend? Weten klanten waaraan ze zich mogen verwachten? Heb je de beoogde resultaten gedefinieerd? Een helder aanbod helpt je niet enkel met communicatie maar ook met prijszetting.
Het STREVER vijfstappenplan in een notendop:
Stap 1: baken je aanbod af
Stap 2: bereken je kostprijs
Stap 3: onderzoek je doelgroep
Stap 4: analyseer je concurrenten
Stap 5: bepaal je meerwaarde
De uitgebreide versie vind je in de blog “Een correcte prijszetting in 5 stappen”.
Meerwaarde, meerwaarde en nog eens meerwaarde
Wist je dat klanten vaak bereid zijn om meer te betalen als ze duidelijk de voordelen en de unieke eigenschappen van een product of dienst inzien? Denk daarom goed na over de toegevoegde waarde van wat je aanbiedt. Hou daarbij rekening met:
Rationele meerwaarde zoals een besparing op vlak van tijd, geld of energie.
Irrationele meerwaarde zoals zekerheid, veiligheid, imago of status.
Die meerwaarde vertaal je in woorden, cijfers of statistieken om ze kracht bij te stellen. Verhoogt jouw product of dienst de efficiëntie van een bedrijf, bereken dan hoeveel tijd en geld dat bedrijf heeft bespaard. Gebruik die cijfers dan in je communicatie naar potentiële klanten.
Irrationele meerwaarde is moeilijker concreet te maken. Reviews, testimonials en case studies zijn een uitstekende keuze. Je gebruikt zo de woorden van anderen om je boodschap uit te dragen. Ze hebben ook een positieve impact op je prijscommunicatie.
Meer weten over hoe en wanneer je je meerwaarde communiceert?
De voordelen van de STREVER-methode
Onze aanpak – een rationele methode op basis van 5 concrete stappen – heeft enorm veel voordelen. Dit zijn de voornaamste:
1.Meer zelfvertrouwen
Als je je prijs onderbouwt op basis van data en analyses, presenteer je de prijs met meer zelfvertrouwen aan klanten. Je weet namelijk dat wat je vraagt, gebaseerd is op concreet cijfermateriaal. Niet op willekeurige aannames, prijzen van je concurrent of je buikgevoel.
2. Transparantie en klantvertrouwen
Je klanten begrijpen precies wat ze krijgen voor je prijs. Die transparantie versterkt hun vertrouwen in je bedrijf.
3. Betere winstmarges
Door je prijzen te onderbouwen, heb je steeds een kostenanalyse bij de hand. Die laat je toe om de juiste marge toe te voegen om de kosten te dekken en winst te maken.
4. Concurrentievoordeel
Je prijsstrategie helpt je om je duidelijk te positioneren in de markt. Je klanten weten waar je aanbod zich bevindt ten opzichte van concurrenten en jij bepaalt je prijzen op basis van jouw unieke waardeproposities.
5. Betere klantrelaties
Wanneer je je meerwaarde kent en je aanbod duidelijk hebt afgebakend, wordt de communicatie met (potentiële) klanten zoveel makkelijker. Ze weten waarvoor jij staat en wat ze van jou mogen verwachten. Het resultaat: tevreden en loyale klanten.
Doordachte prijsstrategieën zijn dus niet alleen een kwestie van financiële noodzaak. Ze dragen op verschillende vlakken bij aan de groei en het succes van je onderneming. Dat tonen de volgende 2 concrete voorbeelden goed aan.
Waardegedreven prijzen voor Elise Deygers van Ventuur
Elise runt een coachingsbedrijf, Ventuur. Als coach in energie & bewustzijn helpt ze anderen bewuster van het leven te genieten. Samen met Robin Cuypers van STREVER ging ze op zoek naar een prijsstrategie die louter prijszetting oversteeg.
“Ik zie nu in dat het fout is om je prijzen te baseren op je gevoel of om te zoeken naar concurrenten om te kopiëren. Het is een grondige kennis van mijn eigen kostenstructuur en mijn USP's (Unique Selling Propositions) die ervoor zorgen dat ik duurzaam kan groeien met mijn zaak.”
Ook Elise ervaart enorm veel voordelen van de STREVER-aanpak. “Ik heb nu een duidelijk aanbod en ook mijn meerwaarde begrijp ik goed. Sindsdien is het makkelijker om prijzen te communiceren zonder al te veel frictie. Klanten snappen wat ze krijgen en het aanbod rechtvaardigt de prijs. Ik ben heel blij dat mijn klanten zo tevreden zijn. En loyaal, want er komen er regelmatig terug voor een sessie.”
Dankzij de STREVERS community heeft ze ook een platform om vragen te stellen. “Zo vond ik het soms moeilijk om creatiever werk in een ‘menukaart’ te gieten. Resultaten omzetten in tijd, is niet altijd de beste methode. Robin wees er me toen op dat ik me minder moest fixeren op tijd en de waarde van mijn aanbod centraal moest zetten. Waardegedreven prijzen die ook onderbouwd zijn… Ze geven je creatieve vrijheid omdat je minder gebonden bent aan tijd, je richt op de waarde die je wil brengen naar je klanten en toch rendabel en winstgevend bent.”
Performance based verloning voor Marijn Van Daele van MJco
“Toen mijn zus Jolien en ik ons marketplace agency MJco oprichtten, wilden we niet het zoveelste marketing agency zijn. Door onze waarden extra onder de loep te nemen, samen met Robin van STREVER, vonden we de missing link tussen onze visie en prijszetting: performance based werken.”
Performance based werken wil zeggen dat je als ondernemer wordt betaald op basis van je prestaties. MJco werkt daarvoor met commissies.
“Het systeem van commissies is heel bekend in sales, minder in marketing. Omdat ik enkel op marketplaces zoals Amazon of Bol.com werk, is het eenvoudig om te traceren welke sales er binnenkomen dankzij mijn werk. Hoe beter mijn campagnes het doen, hoe meer mijn klant verkoopt, hoe beter MJco ervan wordt. Da’s een driedubbele win.”
MJco maakt met elke klant afspraken bij de start van de samenwerking. Op basis van die afspraken berekent Marijn zijn commissie.
“Omdat wij de enige zijn (in Vlaanderen) die zo werken, is het voor klanten moeilijk om ons met andere agencies te vergelijken. Robin verzekerde ons dat dat geen probleem hoeft te zijn omdat we onze meerwaarde, aanbod en werkwijze heel duidelijk hadden uitgewerkt tijdens het traject “Waardig Werk”. We merken dat we sindsdien veel meer klanten aantrekken die onze denkwijze volgen en waarmee we op lange termijn duurzame groei realiseren. Zonder de voordelen van een onderbouwde prijsstrategie was dit nooit zo snel gelukt.”
Ook de kracht van een onderbouwde prijsstrategie ervaren?
Elise, Marijn en Robin hebben het zelf meegemaakt: je prijzen bepalen is een uitdagend proces maar heeft enorm veel voordelen. Denk aan hogere winstmarges, meer tevreden klanten en duurzame groei zonder je creatieve vrijheid en eigenheid te verliezen.
Stel je vandaag kandidaat voor een van onze trajecten en geniet de rest van je ondernemerscarrière van de voordelen van onderbouwde prijzen.